“Myself to Yourself “ Tolosa Spain

O calatorie in lumea interioara a emotiilor- proiectul “Myself to Yourself “

2-7.11.2015

 

Această prezentare necesită JavaScript.

E inceput de noiembrie, inca mult soare si mult verde in jur, iar o oportunitate ne cheama pe toti cei 21 de tineri din Spania, Romania si Letonia sa ne adunam in Tolosa, in inima Tarii Basce, pentru a crea impreuna proiectul Myself to Yourself, un proiect despre inteligenta emotionala. Cu totii am venit purtati de aceeasi motivatie, aceea de a ne cunoaste mai bine, de a descoperi mai multe despre cine suntem noi in raport cu ceilalti si despre cum ne putem conecta mai bine cu emotiile noastre, cum putem “jongla” cu acestea cum putem fi noi cei care le dam forma si culoare.

In primele zile din proiect a existat o oarecare rezistenta, o oarecare dificultate sa ne deschidem cu adevarat, sa avem curajul sa ne intampinam si sa ne intelegem propriile emotii. Se pare ca educatia clásica pe care o primim nu ne indruma in aceasta directie, asa ca, fiind o noutate pentru majoritatea dintre noi, acest proces de autocunoastere si constientizare a reprezentat si o provocare. Cu toate acestea, intreg contextul creat de proiect – locatia, activitatile non-formale, faptul ca erai inconjurat de tineri care treceau prin aceasi experienta si cu care puteai impartasi- a ajutat foarte mult la depasirea acestestor bariere, iar privind inapoi putem vedea atat de clar cum ne-am transformat usor-usor pe parcursul zilelor de proiect, cum ne-am straduit sa fim mai sinceri , mai deschisi, mai autentici.

In prima zi ni s-au pus la dispozitie materiale pentru a ne crea propriul “Jurnal al emotiilor” pe care sa putem scrie la finalul fiecarei zile din proiect. Ca niste copilasi la ora de lucru manual am acceptat pe loc provocarea si apoi nu am simtit cum timpul a zburat, preocupati fiind de a ne crea din materialele pe care le aveam cel mai frumos jurnal, unul care sa ne inspire si sa ne indemne sa ne asternem pe foaie gandurile si emotiile ce le corespund.  Am ales sa-mi reprezint diferitele emotii prin diferite culori si, rasfoind paginile jurnalului, descopar un curcubeu. Si ma intreb – daca in 7 zile de proiect am experimentat atat de multe emotii, oare cate experiementeaza un om intr-o luna, o zi, intr-o viata? Oare suntem constienti de cate informatii si detalii despre noi si despre bogatia noastra interioara ne pot oferi emotiile, atunci cand decidem sa le cunoastem, sa le ascultam, sa le transformam ?

Proiectul Myself to Yourself ne-a purtat prin multe contexte. In activitatile din primele zile ne-am intalnit mai mult cu ”artistul” din noi, avand ateliere de dans si de pictura concepute cu acelasi scop- acela de a ne exprima ce este cu adevarat in interiorul nostru. Am avut sesiuni de meditatie si momente de reflexie pe tema comunicarii si asertivitatii, descoperind in ce masura inteligenta emotionala ne ajuta sa interactionam si sa dezvoltam relatii mai frumoase unii cu ceilalti. In ultima zi din proiect am desfasurat o performanta in strada in centrul Tolosei, unde am interactionat cu localnicii si i-am invitat sa participe la diferite activitati – poezie urbana,  pictura pe “Emotions Wall”, dans, face-painting pentru copii.

Pentru noi, participantii Myself to Yourself, proiectul a insemnat o provocare de a ne cunoaste mai in profunzime, de a fi mai sinceri si mai autentici in relatiile cu cei din jur. Ceea ce a facut si mai interesant proiectul a fost sa observam ca atunci cand atentia este indreptata catre cunoastere profunda si empatie, barierele culturale dispar, devenind constienti ca, indiferent cine suntem si de unde venim, in fiecare exista o lume interioara a emotiilor, care se cere traita, explorata si inteleasa.

Un articol de Irina Cojocaru,

coordonatorul echipei romane

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: