Numar proiect: Multipliers for Intercultural Learning and Dialog
Perioada: 27 august-4 septembrie 2016
Loc de desfasurare: Tabor,Cehia
Participanti romani:Diana Ruxandra Nitu, Georgeta Ouatu, Georgiana Bolojan
Tinerii europeni schimbă bătrânul nostru continent
Tineri, frumosi, entuziaṣti. Acestea sunt primele cuvinte care ar putea descrie aceaste imagini. Dar, trecând peste graniṭa primei impresii, adevărul despre această generaṭie este mult mai complex, după cum am putut descoperi în urma sesiunii de formare organizate în cadrul proiectului Erasmus+/K3- Youth “Facilitatori ai învăṭării ṣi dialogului intercultural 2016”.
Sesiunea de formare s-a desfăṣurat în perioada 27 august-4 septembrie 2016, în localitatea Tábor din Cehia ṣi a avut ca scop dezvoltarea atitudinilor de respect, empatie, curiozitate, deschidere pentru dialog, atitudini favorabile incluziunii oamenilor din medii culturale diferite.
Obiectivele propuse în proiect au vizat:
- Împărtăṣirea realităṭilor din diferite ṭări europene cu privire la provocările legate de diversitatea culturală ṣi la modul cum aceasta îi afectează pe tineri ṣi nevoile lor
- Explorarea principalelor teorii ṣi concepte referitoare la competenṭele necesare învăṭării ṣi dialogului intercultural – cultură, identitate, dialog, diversitate, incluziune-excluziune, mecanismele de creare a stereotipiilor, prejudecăṭilor ṣi discriminării etc.
- Conṣtientizarea propriei identităṭi, culturi, a modelelor de comportament bazat pe stereotipii ṣi prejudecăṭi ṣi realizarea faptului că învăṭarea ṣi dialogul intercultural sunt parte a procesului de învăṭare continuă
- Descoperirea componentelor specifice competenṭelor de învăṭare ṣi dialog intercultural
- Dezvoltarea abilităṭilor tinerilor angajaṭi de a proiecta ṣi facilita activităṭi de formare non-formală pentru tinerii care sunt în procesul de dezvoltare a înṭelegerii interculturalităṭii, solidarităṭii ṣi incluziunii
- Dezvoltarea capacitătii tinerilor angajaṭi de a-ṣi îmbunătăṭii calitatea muncii prin faptul că vor deveni promotori activi ai învăṭării interculturale ṣi facilitatori ai dialogului intercultural
La Sesiunea de formare organizată în cadrul proiectului coordonat de Asociaṭia TOM Dumánci din Republica Cehă au participat 24 de reprezentanṭi din cele 12 organizaṭii partenere din Estonia, Spania,Costa Rica, Ucraina, Italia, Grecia, Germania, Turcia. Partenerul din România, Asociaṭia Culturală pentru Teatru ṣi Oregami din România (A.C.T.O.R.) a fost reprezentată de doi formatori din cadrul Departamentului de Programe ṣi Proiecte Internaṭionale al Casei Corpului Didactic din Bucureṣti, a căror experienṭă în interculturalitate ṣi în organizarea activităṭilor non-formale pentru cadrele didactice debutante din învăṭământul preuniversitar a contribuit la asigurarea sintalităṭii grupului.
Dintre diversele activităṭi desfăṣurate de reprezentanṭii partenerului român pe parcursul sesiunii de formare, s-au remarcat roluri jucate în cadrul grupului intercultural numit ” familia mea din Cehia” (observatori, raportori, actori în scenete pe tema “Discriminare”), prezentarea poveṣtii “Mândrie ṣi prejudecată în România” în cadrul temei “Diversitate” ṣi activitatea de formare “Painted Faces and Crazy Clothes”. Toate activităṭile realizate au purtat amprenta tinerilor cu care ṣi pentru care au fost concepute, au scos în evidenṭă unicitatea în diversitate a participanṭilor ṣi au creat o atmosferă inclusivistă, o atmosferă a încrederii, stimei ṣi colaborarii.
Da, ei sunt tinerii care reuṣesc să transforme orice joc, orice experienṭă într-o lecṭie de viaṭă. Ei sunt tinerii frumoṣi, cu mintea ṣi sufletul deschis în faṭa provocărilor acestui secol, sunt entuziaṣtii creativi care vor găsi soluṭii pentru a schimba prejudecăṭile, temerile ṣi atitudinile învechite din marea familie europeană.
Lasă un răspuns