„Learning Together” | 31 iulie -7 august | Nykobing, Danemarca

Numele meu este Flavia, am 22 de ani si tocmai m-am intors din primul youth exchange din viața mea. Voi încerca să explic, în cele ce urmează, ce a însemnat pentru mine săptămâna petrecută în Nykøbing Falster, Danemarca, între 31 iulie – 7 august 2016.

Participând pentru prima dată într-un astfel de proiect, am fost uimită de cât de simplu și lipsit de griji a fost tot procesul care a implicat drumul, cazarea și alte detalii organizatorice. Acest lucru se datorează, în primul rând, celor două persoane care ne-au fost lideri de proiect, Raluca și Silvia, cărora le sunt recunoascătoare pentru felul în care au avut grijă de fiecare detaliu, reușind să împace datoria cu distracția.

image (3)

Nu știu exact cum aș putea să explic ce s-a întâmplat odată ajunși în Nykøbing, la Kulturfabrikken, locul care ne-a fost acasă pentru o săptămână. Cum au reușit 44 de tineri, veniți din colțuri diferite ale Europei – România, Italia, Letonia și Danemarca – să devină o familie? Să fie jocurile? Să fie cercul în care ne adunam de cel puțin două ori pe zi? Să fie dansul? Să fie atelierele în cadrul cărora am lucrat cu toții cot la cot? Să fie socializarea neprogramată, la masă, la cafea, pe iarbă? Sau mai degrabă toate acestea adunate, alături de o extraordinară deschidere către ceilalți și de dorința  de a cunoaște noi culturi și de a învăța unii de la alții?

Cele trei ateliere – dans, circ și arte vizuale – au însemnat muncă, uneori obositoare, dar mereu aducătoare de satisfacții. Să aduni un grup de tineri și să îi transformi în mici dansatori, acrobați sau artiști în mai puțin de trei zile pare imposibil, dar Daniela, Clara si Gunita, cele trei workshop leaders, și-au asumat această misiune și au reușit în mod miraculos. Astfel, în cea de-a patra zi am avut primul nostru spectacol in centrul orașului Nykøbing și ne-am bucurat de aplauzele și încurajările publicului. După-amiaza, am fost vizitați de participanții la alte două proiecte aflate în desfășurare în Stubbekøbing și Sakskøbing, în cadrul proiectului ”Learning Together”.

image (4)

Probabil nu am reușit să redau în cuvinte toate trăirile pe care le-am avut în acest proiect. Nu aș putea nici să descriu în mod veridic persoanele extraordinare pe care le-am întâlnit, poveștile minunate de viață, energia, muzica, atmosfera. Dar pot spune cu ce am rămas eu. Cu imensa plăcere de a fi realizat ceva prețios și de a-l împărtăși altora. Cu un optimism molipsitor și încrederea că orice e posibil. Cu prieteni din diferite colțuri ale lumii. Și, bineînțeles, cu dorința de a lua parte și la alte proiecte, cât mai curând.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: